Bugun...


Coşkun BEL

facebook-paylas
Böbreklerimiz tükeniyor
Tarih: 21-03-2024 12:49:00 Güncelleme: 21-03-2024 12:49:00


Türk Nefroloji Derneği’nin düzenlediği basın toplantından aktarıyorum…

Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar’ın, 26. Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi`nde yaptığı açıklama…
2006 yılında yapılan bir çalışmada, 23 ilde böbrek sağlığı yönünden 15 bin kişi taranarak Türkiye’nin böbrek haritası çıkarıldı…
Tarama sonucunda Türkiye’deki kronik böbrek hastalığındaki oran Avrupa ortalamalarının çok üzerinde çıktı. Avrupa’daki oran yüzde 8 gibiyken bizde yüzde 15,7. Dünyada ise yüzde 10 ile 13 arasındadır…
Türkiye’de 7,5 ile 8 milyon arası böbrekleri hasta insan bulunmaktadır. Bunların da 2,5 milyona yakını diyaliz açısından en yüksek riskli gruptur. Böbrek hastalığı bulunan kişilerde kalp damar sorunlarından ölme yüzdeleri çok fazla. Diyalize girmiyor ya da nakil de olmuyor ama var olan böbrek sorunu nedeniyle genç yaşta kalbiyle ilgili bir sorun yaşayıp kaybediliyor…
Böbrek rahatsızlığı olan 25 yaşındaki bir insanın ölüm riski 85 yaşındaki bir kişinin ölüm riskiyle aynıdır. Bir diyaliz hastasının ölüm riski, böbrek yetmezliği olmayan bir kişiye göre 30 kat fazladır…
Bu oranlara göre, böbrek hastalığında da dünya şampiyonu olmuşuz. 
Kitabımı noktalamadan önce, Ekim (2015) ayında son verileri almak üzere Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Turgay Arınsoy’la görüştüm…
Türkiye'de 55 bin 890'ı hemodiyaliz, 4 bin 306'sı periton diyalizi ve 11 bin 122'si böbrek nakilli olmak üzere son dönem böbrek hastalıklı 71 bin 313 hasta bulunuyor.
Ve ayrıca Türkiye'de yılda yaklaşık 10 bin civarında yeni böbrek hastası diyalize ihtiyaç duyuyor… 
Prof. Dr. Arınsoy, şu bilgileri verdi: “Şeker ve hipertansiyon hastalığı hızla artmaya devam ediyor. Nüfusun yüzde 33’ünde yüksek tansiyon, yüzde 14’ünde şeker ve yüzde 20 oranında da obezite hastalığı olduğu görülüyor.
Bir kişide hem yüksek tansiyon, hem obezite, hem de şeker hastalığı görülebiliyor. Bu tabloya baktığımızda toplumumuzun yüzde 33’ünun hastalıklarla boğuştuğunu söyleyebiliriz.
 Yüksek tansiyonu ve şeker hastalığını önleyebilirsek böbrek hastalığı olmak üzere birçok hastalığın önünü geçebiliriz. 
 Türkiye'de toplam sağlık bütçesinin yüzde 5'den fazlası böbrek hastalığının tedavisi için harcanıyor. Erken evre hastaları dahil ettiğimizde kronik böbrek hastalığının toplam maliyetinin sağlık bütçesinin yüzde 20'sine ulaştığını söyleyebiliriz. Obezite de hızla artıyor. Avrupa ülkelerine göre en şişman toplumuz.”
Değerli okurlarım…
Böbrek hastalıkları arttıkça hemodiyaliz merkezlerinin sayısı da katlanarak artıyor…
Türkiye’de 1998 yılında faaliyet gösteren tüm sağlık kurumlarında bulunan hemodiyaliz cihaz sayısı 3 bin 178’dir. 2018 yılında kullanılan hemodiyaliz cihaz sayısı yüzde 500’ün üzerinde bir artış göstererek 17 bin 328 seviyelerine ulaşmıştır.   
Burada önemli olan, hemodiyaliz merkezi sayılarını artırmak değil, koruyucu önlemlerle böbrek hastalığının hızını kesmektir.    

 





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YUKARI