Bugun...



Bitkisel içerikli kozmetikler ciltte leke yapar mı?

Dermatoloji Uzmanı Dr. Fügen Erdoğan Çekin; bitkisel içerikli kozmetiklerin de ciltte leke yapabileceğini belirterek şu bilgileri verdi…

facebook-paylas
Tarih: 24-06-2023 15:46

Bitkisel içerikli kozmetikler ciltte leke yapar mı?

Bitkisel içerikli kozmetikler ciltte leke yapar mı?

 

Dermatoloji Uzmanı Dr. Fügen Erdoğan Çekin; bitkisel içerikli kozmetiklerin de ciltte leke yapabileceğini belirterek şu bilgileri verdi…

 

Cilt sahip olduğumuz en büyük organdır. Diğer organlarla karşılaştırıldığında; güneş, soğuk, rüzgar gibi dış etkenlere açıktır ve bu nedenle daha çabuk yıpranmakta ve zarar görmektedir; oluşan hasarlar ve değişiklikler hemen fark edilebilmektedir...  
Güneş ışınları deriye en çok temas eden ve hasar veren çevresel faktördür. Güneş hasarları genellikle deride leke olarak ortaya çıkmaktadır…

Cilt lekeleri doğuştan olabileceği gibi sonradan da belirebilmektedir. Doğumda görülen lekeler genellikle benlerdir. Damarsal benler ve doğumsal benler en sık görülen doğumsal benlerdir. Damarsal benler iyi huyludur; bebek büyüdükçe kaybolmaya meyillidir ve iyi huyludurlar. Kahverengi benler özellikle doğumda mevcutsa ve üzerinde siyah kıllar varsa sanılanın aksine yakın takip gerektirmektedir. Yıllar içinde kanserleşebilirler. Sonradan oluşan cilt lekelerinden en sık rastlanan “gebelik lekesi” adı da verilen tıbbi adı “melazma” olan güneş lekeleridir. Erkeklerde de görülebilen bu lekeler genellikle hormonel değişikliklere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Güneşlenme, solaryum, hamilelik, hormon tedavileri ve doğum kontrol ilaçları güneş lekelerini başlatabilmekte ya da varolan lekeleri arttırabilmektedir. Yanaklarda, burun üstünde ve alında fırça ile sürülmüş görüntüsü olan kahverengi lekelerdir. Yaz aylarında çoğalıp kış aylarında solmaktadır.


Ağda, uygunsuz lazer ve peeling, solaryum... 


Cilt lekeleri; yüz bölgesine yapılan ağda, uygunsuz lazer ve peeling işlemleri, solaryum kullanımı ile daha fazla görülmektedir. Bu lekelerin derinliği farklıdır. Bu nedenle tedaviye yanıt da kişisel farklılıklar göstermektedir. Hastanın yaşı, tedavinin uygulandığı mevsim, hastanın işi ve kullandığı ilaçlar tedavi seçeneklerini belirlemektedir. Güneşten korunmak esastır. Güneş koruyucular dışarıya çıkmadan yarım saat önce sürülmeli,  3-4 saat ara ile tekrarlanmalıdır. Kuru ciltler krem formu, karma ve yağlı ciltler jel ya da losyon formu tercih etmelidir. Gebelik lekesi olarak da adlandırılan bu cilt lekelerinde tıbbı tedavi esastır. Tıbbi tedavi farklı yöntemlerle birleştirilerek tedavi protokolleri oluşturulmaktadır. Meyve asitli peelingler tedavide en çok tercih edilen yöntemlerdir. Ancak bu peelingler, gereğinden sık ve kuvvetli yapıldığında lekelenmeye yol açar. Peeling yüzeysel lekelenmelerde etkilidir, derin lekelerde sık ve derin yapıldığı takdirde etkili olur. Peeling yapılacaksa, meyve asidi içermeyen peelingler tercih edilmelidir. Koyu renkli ciltlerde tedavi yapılacak ise de daha kontrollü yapılmalıdır. Son yıllarda leke mezoterapisi sık kullanılmaya başlanmıştır. Mezoterapi yöntemi ile farklı amaçlar için farklı ilaçlar kullanılmaktadır. Leke mezoterapi ile istenilen leke açıcının istenilen seviyeye ulaştırılması; doğru ilacın doğru seviyede verilmesi ile başarı elde edilir. Leke tedavisinde kullanılan lazerler soyarak ya da lekeye neden olan hücreleri tahrip ederek etkilerini yapmaktadırlar. Ancak kullanılacak lazer dikkatle seçilmeli ve özellikle koyu renk ciltlerde özenle yapılmalıdır. Lazer ile tedaviler, güneşin etkisini yitirdiği kış aylarında yapılmalıdır. Lazer tedavisi sonrasında 1 yıl güneşten çok iyi korunulmalıdır. Leke için yapılan tedavi sonrası güneşten korunulmazsa yeni lekeler oluşabilmektedir. Son yıllarda kullanılan bazı maske tedavileri, özellikle ev ürünleri ile desteklendiğinde çok iyi sonuçlar alınmaktadır.

 

Doğru tedavi uygulanırsa lekeler tamamen kaybolabilir


Güneş lekelerinin tedavisinden sonuç almak için lekenin karakteri çok önemlidir. Özellikle şiddetli güneş yanıkları sonrasında omuzlarda görülen çiller tıbbi tedaviye yanıt vermemekte; ancak doğru yapılan lazer işlemleri ile tek seansta başarılı olunmaktadır. Kumulatif, yıllardır alınan güneş hasarları sonucu oluşan yüzde ve el üstünde izlenen çil tipinde lekeler tedavi edilecekse tıbbi tedavi genellikle çok başarılı olmamaktadır. Bu lekelere Kriyoterapi (Buz tedavisi) ya da lazer tedavisi oldukça başarılıdır. Güneş lekeleri tedavi ile tamamen kaybolabilmektedir. Önemli olan, doğru lekede doğru tedaviyi uygulamaktır. Ancak tedavi sonrası güneşten çok iyi korunmalıdır. Bitkisel içerikli kozmetiklerin de leke yapabileceği akılda tutulmalıdır. Yüze uygulanan temizleyici, tonik, gündüz ve gece kremleri seçiminde bilinçli olmalı; mutlaka uzman yardımı alınmalıdır.


 







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GENEL SAĞLIK Haberleri

YUKARI YUKARI