Tweet |
Anne karnında kalp tedavisi
İstanbul’da gerçekleştirilen ve bu yıl 46’ncısı yapılan Pediatrik ve Konjenital Kardiyoloji Kongresi’nde dünyaca ünlü kardiyologlar anne karnında ve yeni doğan dönemindeki tedavilerde sağlanan gelişmeleri anlattılar…
Avrupa Pediatrik Kardiyoloji ve Konjenital Kardiyoloji Derneği’nin bu yılki kongresinde uluslararası alanda üne sahip kardiyologlar İstanbul’da bir araya geldiler. Harbiye’deki Askeri Müze Salonlarında gerçekleştirilen kongrede bu alanda son 20 yılda yaşanan gelişmeler ele alındı.
10 bin bebek kalp hastası olarak doğuyor
Pediatrik Kardiyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Alpay Çeliker, Türkiye’de doğum hızına bakıldığında yılda 10 binin üzerinde doğumsal kalp rahatsızlığı bulunan çocuğun doğduğunu belirterek, “Bunlardan yaklaşık 3 ile 4 bin civarındaki rakamın cerrahi ya da girişimsel olarak ciddi tedaviye ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz” dedi. Kongre kapsamında konuşan Çeliker, kongrenin en önemli başlığının "Fetal Kardiyoloji", yani anne karnındaki çocuğun kalp rahatsızlığı olduğunu belirtti. Özellikle son yıllarda bu konunun giderek önem kazanmaya başladığını vurgulayan Çeliker, çünkü anne karnında kalp hastalıklarının tanısını koymanın, hatta anne karnındayken bazı kalp hastalıklarının tedavisini yapabilmenin mümkün hale gelmeye başladığını kaydetti. Çeliker, ikinci önemli konunun ise yeni doğan bebeklerde görülen kalp hastalıklarının cerrahi yolla tedavisi olduğunu dile getirdi.
Çocukların çoğunda cerrahi müdahale gerekiyor
Prof. Dr. Çeliker, “Türkiye’de doğum hızına baktığınız zaman yılda 10 binin üzerinde doğumsal kalp rahatsızlığı bulunan çocuk doğuyor. Bunlardan yaklaşık 3 ile 4 bin civarındaki rakamın cerrahi ya da girişimsel olarak ciddi tedaviye ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Bu kadar erken yaşta ciddi kalp rahatsızlığı olan çocukların çoğunda cerrahi müdahale gerektiriyor. Türkiye’de, Orta Anadolu, Ege, Akdeniz, gibi bölgelerde, özellikle de İstanbul, İzmir gibi şehirlerde bu konuyla ilgili merkezler bulunuyor. Bu merkezlerde rakamsal olarak senede 200-300 civarında doğuştan kalp hastalığı ameliyatı yapılabiliyor. Ancak, yeni doğan bebeklerin cerrahi tedavisinde merkez sayısı yeterli değil. Bu tedavi hem çok güç çünkü uzun süre yatmaları gerekiyor, hem de çok ciddi bakımları gerektiriyor. Dolayısıyla bunlar daha çok Ankara, İzmir, İstanbul gibi büyük şehirlerde bulunan çok gelişmiş merkezlerde yapılıyor ve bunun için de Anadolu’nun diğer yerlerinde maalesef bu tür yeni doğana cerrahi tedavi uygulamakta biraz zorluk olduğunu düşünüyorum." dedi.